With ‘softie,’ OPA sculpts a dwelling that is cavernous and cloud-like

Christian de portzamparc connects Suzhou bay cultural center with sculptural metal ribbon
February 6, 2021
Meet The Next Generation of Interior Designers
February 6, 2021

With undulating organic forms, studio OPA realizes its ‘softie’ residence along the coastal cliffs of northern california. the exterior, a pre-existing house, is defined by a contemporary and timber-clad shell which encloses a renovated collection of spaces that are at once cavernous and light-filled. this interior recalls an eroded landform, its geometries seemingly sculpted by the sea. the character of the house lies in this dichotomy of rigid timber and pure white figures. the design team comments: ‘why can’t architecture be more like nature — changeable, varied, and uninhibited?

The team at OPA sculpts is softie house for a client who sought an atmosphere of non-conformity. while the residence is sited in mill valley, california — just north of san francisco — OPA occupies the original house with a new interior that evokes the ephemeral forms of the billowing clouds along the north-pacific horizon. commenting on this natural influence, the design team continues: ‘the clouds scatter freely throughout the house, and dissolve and soften it in different waysthe clouds erode and blur the order of the rational modernist grid, creating a sense of space that floats and drifts.’

OPA fills the softie interior with an organic language that at times occupies the entire space but are sometimes encountered unexpectedly. the team poetically likens these moments to a floating and drifting mist that has settled unevenly, eroding and blurring the house’s rational grid. the softness might subtly spill out of the house, seen at the stepping entrance threshold along with the cloud-like sunshade which floats overhead the kitchen terrace. the team elaborates: ‘the softness dissolves the entry, melts the stairs, wafts through the house on all three floors, and a lonely cloud is trapped above a sheltered terrace.’

Blog Courtesy: Kat Barandy

with ‘softie,’ OPA sculpts a dwelling that is cavernous and cloud-like

EMAIL_CAMPAIGN_2018_08_09_05_58.